Gäller ej Ultraljudsundersökning eller återbesök.
Vi erbjuder tillsvidare ett begränsat antal tider online. För fler lediga tider boka via telefon.
Autotraktion (av auto=själv, traktion= isärdragning), är en etablerad och väldokumenterad sträckbehandlingsmetod som erbjuder multipla inställningar som används vid vissa typer av ryggbesvär, med eller utan utstrålande smärta i benet. Du deltar aktivt genom att själv via armdrag dosera dragkraften i en autotraktionsbänk, så att maximal smärtlindring erhålls. Autotraktion kombineras ofta med instruktioner i självtraktion, manuell behandling och specifikt riktad stabiliseringsträning.
Vid första besöket görs alltid en individuell smärt- och funktionsanalys, bland annat för att kartlägga din ergonomiska situation.
Utifrån analysen vidtas sedan åtgärder för att reducera olämpliga belastningsmoment som du kan ha utsatts för och som då bidragit till de aktuella symptomen. Åtgärderna kan också vara nödvändig i förebyggande syfte.
På konsultbasis görs även arbetsplatsbesök och Rehabtjänst har ett väl utvecklat samarbete med olika leverantörer av ergonomiska hjälpmedel.
Hos Rehabtjänst finns en djup kompetens inom idrottsskador. Med hög beredskap kan vi snabbt bedöma och sedan rehabilitera motions- och idrottsskador. Detta gäller oavsett om du är elitidrottare eller motionär, oavsett ålder.
Vi utför löpanalys, har kompetens inom skivstångsträning och har ett funktionellt synsätt i undersökning och rehabilitering som ger dig snabb återgång till din idrott.
Vi har lokaler och träningsutrustning som är väl lämpade för de flesta idrottsmedicinska problem.
Mer information om idrottsmedicin finns på www.svenskidrottsmedicin.se
På Rehabtjänst gör vi vid behov löpanalys för de som har drabbats av löparskador såsom löparknä, hopparknä, benhinneinflammation, hälsporre (plantar fasciit), stressfrakturer, hamstringsbesvär m m. Löpningen filmas då den utförs på ett löpband och därefter kan rörelsemönster och löpteknik analyseras för att sätta in de åtgärder som är upphov till skadeproblematiken.
McKenziemetoden, går också under benämningen Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT). MDT är en metod för egenbehandling där du lär dig hantera din rygg och nacke självständigt via rätt hållning och egenträning. Du får besvara ett flertal frågor och därefter prova olika positioner och göra specifika rörelser. Efter genomförd undersökning kan sjukgymnasten/fysioterapeuten komma fram till vilka positioner och rörelser som är viktiga för just dig. Lika viktigt är förstås att undvika vissa positioner eller rörelser. Du får också hemövningar i form av egna rörelser. Vid behov utförs även manuell behandling. Med denna teknik finns det stor möjlighet att förebygga återfall.
På Rehabtjänst har ett flertal sjukgymnaster/fysioterapeuter utbildning i MDT och använder sig av denna metod i sin behandling.
Länk till www.mckenzie.se
KBT (Kognitiv beteendeterapi). Detta är en samtalsterapi med starkt forskningsstöd och är en dokumenterat effektiv behandlingsmetod för en mängd problemområden. Läs mer nedan.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Målet är att att utveckla en flexibel och effektiv beteenderepertoar som resulterar i funktionella och meningsfulla beteendemönster som för oss närmare det liv vi vill leva. Läs mer nedan.
MI (Motiverande samtal). Med denna samtalsmetod får klienten hjälp med att först bygga upp sin inre motivation till förändring och sedan stärka sitt åtagande och utveckla en förändringsplan.
BK (Basal kroppskännedom). Behandlingen syftar till att dels locka fram det mest optimala, grundläggande och funktionella sättet att använda kroppen och dels stärka förmågan till medveten närvaro (mental närvaro). Läs mer nedan.
Avspänning och spänningsreglering. Det finns flera olika former av avspännings- och eller spänningsregleringsmetoder och fysioterapeuter kan använda flertalet av dessa.
OMT är ett specialistområde för sjukgymnaster/fysioterapeuter med en utbildning som är uppdelad i tre steg. OMT innebär att terapeuten har en bred och djup kompetens i att undersöka och behandla alla typer av rygg-, nack-, led- och muskelbesvär samt även besvär som har sin grund i nervpåverkan. En terapeut med utbildning inom OMT har en helhetssyn och utför vid sin undersökning en analys av din hållning och hur din rygg och andra smärtande områden påverkas vid funktionella rörelser. I undersökningen utförs även specifika tester för att kunna precisera en funktionsdiagnos. En individuell behandlingsplan utformas tillsammans med patienten där det ingår information om egna rörelseövningar. Där ingår också ett individuellt utformat träningsprogram samt även manuella tekniker kan ingå.
Du får en förklaring till dina besvär, vilket kan bestå av genomgång av anatomi och funktion samt uppkomstmekanismer till besvären. Vi vill att du skall få en ökad förståelse för vad som påverkar dina symtom och hur du ska kunna förebygga återkommande besvär.
Länk till www.omtsweden.se
Har du blivit opererad för en fraktur, idrottsskada eller förslitning (artros)? Vi kan vi erbjuda dig individuell rehabilitering med högsta kompetens för att du skall bli så bra som möjligt. Vi följer aktuella riktlinjer och vårdprogram som finns och har nära samarbete med specifika ortopedkirurger inom flera olika områden.
Vanliga operationer är:
Vi hjälper dig tillbaka!
Smärta är den vanligaste orsaken till att uppsöka sjukvården.
Smärtan definieras enligt den internationella smärtföreningen IASP (International Association for the Study of Pain) som: ”En obehaglig, sensorisk och emotionell upplevelse förenad med verklig eller möjlig vävnadsskada eller beskriven som sådan”. Med andra ord – alla som säger sig ha ont – har ont!
Smärta är alltså en subjektiv upplevelse som kan finnas med eller utan vävnadsskada. Upplevelsen av smärta är unik för varje människa och kan påverkas av sinnesstämning, personlighet, kön, kultur och erfarenheter. Smärtupplevelsen är således synnerligen komplex. Fysiologiskt är smärta ett livsviktigt varningssystem som informerar om att något inte står rätt till i kroppen.
Bland uttrycken smärta, värk och ont finns skillnader. Smärtan upplevs som skarp och intensiv. Värk finns även i vila och är i regel mer molande. Ont är ett mera allmänt uttryck för smärta/värk och ömhet innebär ökad känslighet för beröring och tryck.
På Rehabtjänst finns djup kompetens inom smärtbehandling där främst akupunktur och TENS är två behandlingsmetoder som används enskilt eller tillsammans med övrig sjukgymnastik/fysioterapi.
Detta är en behandlingsmetod som är godkänd av socialstyrelsen då den överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet vid behandling av smärta.
Då de tunna nålarna sticks in i akupunkturpunkterna skickas impulser till hjärnan som då ökar produktionen av olika ämnen, exempelvis endorfin (kroppens eget morfin), vilket bidrar till att smärtan kan lindras. Ytterligare en positiv effekt är att blodcirkulationen ökar i området där nålen sitter.
Efter en behandling upplevs musklerna ofta vara avspända. Många känner sig också lugnare i sinnet men man kan också känna sig upprymd eller trött. Hur snabbt dessa reaktioner uppstår är mycket individuellt. I vissa fall kan symtom som behandlas förstärkas efter de första behandlingarna för att sedan minska och sedan avta.
Akupunktur ger i princip inga biverkningar och du kan läsa mer om metoden längre ner i texten.
TENS står för ”Transkutan Elektrisk Nervstimulering” och är en beprövad metod som utgör ett intressant smärtlindrande alternativ utan biverkningar. TENS-utrustningen kan lätt hanteras av patienten, som på så vis ges möjlighet till att ta kontroll över smärtan.
Metoden kan användas som ett alternativ eller komplement till såväl farmakologisk som icke-farmakologisk behandling (t.ex sjukgymnastik) vid tillfällig och långvarig smärta.
Idag finns en övertygande dokumentation om den smärtlindrande effekten vid framför allt fyra olika smärttillstånd: artros, dysmennorré (menssmärtor), angina pectoris (kärlkramp) samt vid postoperativ smärta.
Du sköter din behandling själv, på arbetet eller hemma. Utrustningen är liten och behändig och lätt att bära med sig. Du kan läsa mer om TENS längre ner i texten.
Muskuloskeletal ultraljudsscanning är en metod där muskler, senor, nerver, ligament, leder, brosk, kärl och andra mjukdelar i kroppen avbildas visuellt. Projiceringen visar sig på en bildskärm i realtid och både terapeut och patient kan följa undersökningen samtidigt. Metoden används vid bedömning av skador och andra besvär från rörelse- och stödjeorganen. I jämförelse med röntgen är det en mycket säker och icke-invasiv metod för att visa vad som finns inuti kroppen. Ultraljudshuvudet, ”proben”, förs ovanpå huden och undersökningen är normalt sett helt smärtfri.
Metoden tillåter även undersökning i samband med rörelse, s.k. dynamiska tester. Det finns inga kända skadliga effekter på människor vid muskuloskeletal ultraljudsscanning.
Ultraljudsscanning används exempelvis vid bedömning av:
Ultraljudsscanning används inte vid:
Fysioterapeuter inom Mental Hälsa arbetar ofta med flera olika metodinriktningar. Några av dessa är: KBT (Kognitiv beteendeterapi). Detta är en samtalsterapi med starkt forskningsstöd och är en dokumenterat effektiv behandlingsmetod för en mängd problemområden. Läs mer nedan. ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Målet är att att utveckla en flexibel och effektiv beteenderepertoar som resulterar i funktionella och
Smärta är den vanligaste orsaken till att uppsöka sjukvården. Smärtan definieras enligt den internationella smärtföreningen IASP (International Association for the Study of Pain) som: ”En obehaglig, sensorisk och emotionell upplevelse förenad med verklig eller möjlig vävnadsskada eller beskriven som sådan”. Med andra ord – alla som säger sig ha ont – har ont! Smärta är